Turvallisesti netissä deittailu

Olemme koonneet tänne viisi tärkeintä turvallisen nettideittailun sääntöä. Turvallisuus ohjetta noudattamalla varmistat miellyttävän seuranhakukokemuksen.

  1. Tarkista aina saamasi yhteystiedot. Voit esimerkiksi syöttää saamasi kontaktin puhelinnumeron, nimen tai sähköpostiosoitteen Google-hakukoneeseen. Jos löydät viittauksia huijaukseen tai muita epämielyttäviä kokemuksia kyseiseen henkilöön liittyen niin osaat itsekin olla varuillasi. Tämä saattaa kuulostaa vainoharhaiselta tavalta mutta muista että netissä ei koskaan voi olla liian varovainen!
  2. Opi tunnistamaan huijaus.Varo ilmoituksia jotka vaikuttavat liiankin hyvältä ollakseen totta. Huijaustarkoituksessa tekaistut profiilit tunnistaa yleensä näistä: ammattitasoinen valokuva, kirjoitus- ja kielioppivirheet, monistettu kuvaus, profiili sisältää epäloogisia tai ristiriitaisia tietoja, yhteydenottaja on liian agressiivinen (on esimerkiksi valmis menemään heti kanssasi naimisiin), et saa kysymyksiisi kunnon vastauksia tai vastaamista vältellään ylipäätään. Jos joku näistä tunnusmerkeistä toteutuu niin se ei vielä automaattisesti tarkoita että kyseessä on huijaus. Jos kuitenkin useampia tunnusmerkkejä on havaittavista niin käytä omaa harkintakykyäsi yhteydenpidon jatkossa. Tällaiset valeprofiilit on yleensä luotu vain yhteystietojesi tai rahojesi saamiseksi. Yhteystietoja voidaan käyttää hyväksi monella eri tavalla kuten esimerkiksi mainontaan tai identiteettivarkauksiin. Rahaa sinulta voidaan pyytää mitä uskomattomampien tarinoiden varjolla. Rahaa voidaan pyytää esimerkiksi tapaamiseen vaadittaviin matkakustannuksiin, erilaisiin terveydellisiin toimenpiteisiin, vuokraan, rahan pyytäjä on ryöstetty jne.
  3. Huolehdi omien yhteystietojesi salassapidosta.Omaa kotiosoitetta, puhelinnumeroa, henkilötunnusta, työpaikkaa tai muitakaan arkaluontoisempia tietoja ei tule koskaan syöttää palveluun joka ne julkisesti paljastaa. Myös yhteydenpito kahdenkin henkilön välillä on hyvä ensin pitää anonyyminä. Anna yhteystietosi vain henkilöille joille pystyt ne huoletta kertomaan ja vasta siinä vaiheessa kun itsestäsi tuntuu että sen aika on koittanut.
  4. Etene rauhallisesti. Rakenna hiljalleen luottamusta itsesi ja kontaktisi välille. Jos epäilet että vastapuoli valehtelee, niin yleensä myös on. Tutustumisen jälkeen on ensin hyvä puhua puhelimessa. Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa kun vastapuoli haluaa tavata sinut mutta ei suostu ensin puhumaan kanssasi puhelimitse. Tapaamista lähdetään suunnittelemaan vasta kun se SINULLE sopii.
  5. Sovi tapaaminen niin että se on sinulle mahdollisimman turvallista.Sovi ensimmäinen tapaaminen sinulle tuttuun julkiseen paikkaa ja päiväsaikaan kun liikkeellä on paljon ihmisiä. Tapaamispaikalle menet itse, älä anna seuralaisesi noutaa sinua kotoasi. Kerro aina ennen lähtöäsi kavereillesi tai sukulaisillesi mihin olet menossa, koska lähdet ja koska tulet takaisin. Voit antaa myös seuralaisesi nimen ja puhelinnumeron ystävillesi. Jos sinulle tulee tapaamisen aikana tukala, pelottava tai epämiellyttävä olo, poistu heti paikalta. Voit esimerkiksi poistua soittaaksesi ystävällesi tai vain livahtaa takaoven kautta ulos. Äärimmäisessä tilanteessa älä epäile soittaa paikalle poliisia.

Vaikka tämän ohjeen lukemisen jälkeen nettideittailu saattaa kuulostaa pelottavalta niin ota huomioon että huijareita on valitettavasti liikkeellä myös kaikkialla netin ulkopuolella. Deittisivuilla näitä sääntöjä noudattamalla olet hyvin valmistautunut ja voit kaikessa rauhassa miettiä miten etenet.